Motueka Library redevelopment

We're building a new library for Motueka to meet the community's current and future needs.

What is proposed?

A new, purpose-built, 1,100m2 single storey building sited on Decks Reserve between the iSite and the Japanese Gardens.

Design

A 3D walkthrough of the Motueka Library design concept

Coman Construction and Jerram Tocker Barron architects have been appointed to carry out the design and construction of Motueka’s new $5 million library. Construction will take a year beginning in September 2020.

The design was chosen for its sustainability features, accessible design principles and opportunities to reflect and celebrate the rich culture and heritage of Motueka.

The single story, 1100 square metre building will utilise passive heating and cooling, and the design aims to use timber and other environmentally-friendly materials. Universal design principles will ensure it is accessible for all residents using features such as step-free access, gentle ramps, wide corridors and colour to differentiate spaces.

Located between the iSite and Japanese Gardens, it will be complemented with additional parking created on Wallace Street.

The concept design was inspired by the functional, traditional forms of rural farm buildings in the Motueka area. A feature entrance wall will be developed in consultation with iwi and the wider community to celebrate Motueka’s cultural and community identity.

 

 

Location

We have confirmed Decks Reserve as the location for the new Motueka Library.  A feasibility study in 2018 compared the pros and cons of redeveloping the current library site or having a new building on Decks Reserve. 

Following professional advice and community feedback the Council decided Decks Reserve was the preferred site. We then looked more closely at the best site for the new library in Decks Reserve and have chosen the area between the iSite and the Japanese Gardens.

 

Background

Design brief
What about car parking and the market?
Workshop feedback
Project summary
Timeline
2018 feasibility study
Community feedback

Last modified: