The Tasman District Council has chosen a concept design for Motueka’s new $5 million library, appointing Coman Construction and Jerram Tocker Barron architects to carry out the design and construction. 

The Council chose the design from three high quality proposals it received through a tender process.

The Coman-Jerram Tocker Barron concept is for a sensitive urban design that creates a significant community centrepiece for Motueka.

Tasman District Council Operations Committee chairman Cr Stuart Bryant said the proposal impressed for its sustainability features, accessible design principles and opportunities to reflect and celebrate the rich culture and heritage of Motueka.

“Libraries are a vital community space for learning, interaction and connection and they are for people of all ages and stages of life. That’s why it’s important that Motueka’s new facility is a high-quality, functional space for people to use, enjoy and connect with.”

The new library is a single story, 1100 square metre building in Decks Reserve, to be located between the iSite and Japanese Gardens. Additional parking will be created on Wallace Street.

Motueka’s current library is 453sqm – less than half the size recommended by the Library and Information Association of New Zealand (LIANZA) for a community the size of Motueka. The space is cramped, storage of collections is limited and modern library services are difficult to provide in the current space.

The Decks Reserve site was chosen after extensive consultation with stakeholders and the community. A redevelopment of the library on its current site was rejected largely because of the impact it would have on neighbouring organisations and because space constraints would limit the improvements that could be made.

The new library will utilise passive heating and cooling, and the design aims to use timber and other environmentally-friendly materials.

Universal design principles will ensure it is accessible for all residents using features such as step-free access, gentle ramps, wide corridors and colour to differentiate spaces.

The concept design was inspired by the functional, traditional forms of rural farm buildings in the Motueka area. A feature entrance wall will be developed in consultation with iwi and the wider community to celebrate Motueka’s cultural and community identity.

Stuart said the design-build team would begin work on firming up the design of the building in the New Year, with construction likely to begin later in 2020.

Find more information about the Motueka Library redevelopment